Joomla!Community

Joint Summit San Jose

JoomlaCommunity@Twitter

JoomlaTweets

Banner

Joomla Nieuwtjes

Afdrukken PDF

JoomlaCommunity

Een klein weekje geleden is de laatste versie van Joomla! 1.5.10 vrijgegeven.
Dit betreft een veiligheidsrelease en je kunt het beste zo snel mogelijk je site updaten naar deze versie. Wil je precies weten wat de wijzigingen zijn of hoe je moet updaten, lees dan even op Joomlacommunity de vertaalde releasenotes. Ook vind je daar de downloadlink naar de laatste versie en de updatepakketten.
Bij elk updatepakket vind je ook een link naar documentatie over hoe je je site kunt updaten. Voor de mensen die wat visueler zijn ingesteld, je kunt hier een video bekijken van Marco Corró.

Een erg leuk nieuwtje voor JoomlaCommunity (en voor mij dus ook) is dat we ons sinds de release van 1.5.10 officieel vertaler mogen noemen. Al in januari is er een contact met Sander Vancanneyt tot stand gekomen en heb ik samen met hem gewerkt om tot één officiële vertaling te komen. Zo is er een stuk minder verwarring over welke vertaling men het beste gebruiken kan.

Verder is sinds 1.5.10 JoomlaCommunity als officiële helpserver in de corebestanden opgenomen. Dus ook als je de orignele Engelse versie van Joomla! hebt gedownload kan je als helpserver JoomlaCommunity (NL) instellen en de vertaalde helpbestanden op de backend raadplegen.

Helaas is er nog een versie in omloop. Sinds mijn vertrek bij DutchJoomla heb ik moeten constateren dat DutchJoomla onze taalbestanden download, kopieert en deze als 'eigen vertaling' ter download aanbiedt. Uiteraard een schending van de licentie. Zelfs de complete voorbeelddata die ik voor de release van Joomla! 1.5.8 helemaal opnieuw heb vertaald zijn nagenoeg letterlijk overgenomen, zelfs de enkele typo's die ik had gemaakt!
Het meest zorgelijk is echter dat DutchJoomla ook de url van de Nederlandstalige helpserver heeft veranderd in de corebestanden. Deze is vervangen door een helpserver van henzelf, welke niet blijkt te werken. Hiermee doen zij de Joomlagebruikers die bij hen een pakket downloaden te kort!
Een en ander is gemeld bij OSM en we wachten verdere stappen af. Hopelijk komt er snel een eind aan dit soort praktijken waarmee de Nederlandse Joomlawereld niet geholpen is en is dit de laatste keer dat ik iets over DutchJoomla schrijf.

Ten slotte nog een nieuwtje over de Joomladagen 2009. Deze vinden plaats op 12 en 13 juni in Hotel Mercure te Nieuwegein. Volg JoomlaCommunity om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen!